V minulých letech jsme si mysleli, že dole v kraji se rajčata tzv. “potrhávají”, tj. sklízejí se dřív, než uzrají, a tak nejsou příliš sladká. Potom se událo mnoho věcí a najednou se stalo, že je sklízí manžel. Po zkušenostech z hor je nechává na keřích skutečně uzrát. Do dokonalého zčervenání nebo zooranžovění, ale stejně to nepomáhá. Nejsou tak sladká jako u nás na horách. Proč?
Začala jsem to zkoumat. Horská rajčata jsou daleko sladší než ta krajová. Ale to není všechno. Černý rybíz z hor je daleko sladší než ten z kraje. Totéž červený rybíz. Z jakého důvodu? Proč tomu tak je? Nedokážu si to vysvětlit.
Myslím, že je načase udělat nějakou vědeckou studii, proč ovoce z hor má sladší chuť než ovoce z úrodné nížiny.
Než to vědecky ověříme, můžeme se z toho radovat. Prostě to tak je!